Här kan du se ett urval av de projekt jag arbetat med under den senaste tiden:
Verktygsskåp i Alm och Lönn
Det här verktygsskåpet tillverkade jag som ett projekt under skoltiden. Som uppgift fick vi fick yttre mått att utgå ifrån, och sedan fick vi designa skåpet på egen hand. De välvda handtagen är smala bitar som jag sågat ut som smala tårtbitar med en liten vinkel på sidorna för att få till den böjda formen. Skåpet hänger kvar på Träakademien i Kramfors.
nedre Köksbänk
Den här köksbänken med skåp och lådor har jag skapat tillsammans med Thomas Peters Möbelsnickare, och kunden har målat den på egen hand.
Altan
Den här altanen byggdes för att dölja en gammal betongaltan som hade börjat spricka och som dessutom hade satt sig (börjat luta) väldigt mycket. Altanen är skissad av mig utifrån kundens önskemål kring hur de ville att den skulle se ut.
GesällSKÅP I Ek och Ask
Det här skåpet var mitt gesällarbete under utbildningen på träakademin i Kramfors. Skåpet är ursprungligen ritat av Leif Burman som skapade det som sitt gesällarbete, men det hade i hans version ett tillägg med intarsia på skåpsluckorna (Stockholmsflanören). Skåpet är tillverkat med massiva ben i ek som sträcker sig i skåpets hela höjd, och luckor, gavlar och bakstycke är egentillverkad furulamell som är fanerad med ek på utsidan och ask på insidan. Den böjda lådmodulen inne i skåpet är löstagbar. Det tog mig ungefär 525 timmar att bygga skåpet, och för att sedan få min examen tillkom även en C-uppsats om olika lådsammansättningar.
Skrivbord i ek, mahogny och oregon pine
Det här skrivbordet gjorde jag under min tid vid Träakademin i Kramfors, och det är tillverkat av ek, mahogny och oregon pine (Douglasgran), med lönn på insidan av klaffen. Förutom lönn-inslaget är bordet byggt med inspiration av träbåtar och deras olika träslag. Jag tillverkade det under skoltiden och har fortfarande kvar det hemma.
Skrivbordets skiva är så kallat nåtad, vilket innebär att man lägger en sträng med en fogmassa mellan trälisterna. På båtar bildar det vanligtvis bordläggningen, men i detta fall så fick det utgöra bordsskivan. Handtaget på luckan är tillverkat på samma sätt som verktygsskåpet som finns med överst på den här projektsidan, och därefter har jag lagt fanér på in- och utsidan. Benställningen är gjord i massiv ek, men de böjda delarna är tillverkade av tre stycken 3 mm tunna eklister som basats, dvs. värmts upp med hjälp av ånga, och sedan böjts mot en mall. När de sedan svalnat så har jag limmat ihop dem.
Hallmöbel med förvaringslådor
Den här hallmöbeln skapade jag av rödbok, och den är behandlad med först ett tunt lager med linolja och sedan flera lager med schellack. Lådorna öppnas sig själva när man trycker på lådfronten. Dynan är klädd i läder.